Tarttuiko kalan ruoto kurkkuun? Tässä toimintaohjeet:
#1: Yski
Ensireaktiosi on varmasti yskiminen, ja tätä vaistoa kannattaa seurata. Yskiminen on kehosi puolustuksen ensimmäinen rajapinta kaikenlaisia tunkeilijoita vastaan, mikrobeista väärään kurkkuun ajautuneeseen virvoitusjuomaan. Useinkin, muutaman minuutin voimakas yskiminen puhaltaa riittävästi ilmaa ruotoon ja irrottaa sen jumista. Jos olet onnekas, onnistut yskimään kalan ruodon takaisin ylös ja voit antaa kurkkusi toipua.
#2: Niele oliiviöljyä
Jos et pystykään yskimään ruotoa ulos, on aika ryhtyä lisäämään muita aineksia helpottamaan sen poistumista. Oliiviöljy on mainio voiteluaine. Öljy ei liukene heti sylkeen ja ruoansulatusnesteisiin kuten vesi tekisi, joten se on parempi vaihtoehto yritettäessä huuhdella ruotoja alas. Öljy liukastaa kalan ruodon ja auttaa pehmittämään sitä ja painamaan sitä alaspäin, jotta voisit paremmin niellä sen.
#3: Gulpsauta pehmomakeinen, vaahtokarkki
Monet vannovat tämän menetelmän puolesta. Sujauta suuhusi suuri jättikokoinen vaahtokarkki, marshmallow. Pureskele hieman, vain sen verran, että se muuttuu sulavammaksi ja sitkeäksi, ja sopivaksi nielaista. Niin pian kuin mahdollista, gulpsauta vaahtokarkki alas, nielaisten sen kokonaisena. Makeisen sitkeän mönjän pitäisi ”tarrata” ruoto mukaansa sieltä minne se on juuttunutkin, ja vettä se suoraa päätä nielusta alas.
#4: Siemailepa etikkaa
Voit koettaa siemailla laimennettua etikkaa auttaaksesi liikuttamaan ruotoa eteenpäin. Monet uskovat etikkaliuoksen sulattavan kalan ruoto. (!?) Kalan ruodot ovat yleensä aika pieniä ja hauraita, ja etikka on happoa, joten idea on siinä, että etikka auttaisi vatsahappoja liuottamaan ruodot kurkussasi. Metodi voi kestää jonkin aikaa kunnes se tepsii.
#5: Köyhä ritari – metodi
Dunkkaa pullaa lämpimään maitoon. Pullametodi toimii vähän samaan tapaan kuin vaahtokarkki. Murenna pala kuivaa leipää ja kostuta se lyhyesti maidossa. Purista pulla palloksi ja nielaise se. Toivo on sen varassa, että pullan karkea rakenne ja nesteen muovaama sitkoaines (gluteeni) auttaisi tempaamaan ruoto sen mukaansa kurkun syövereistä.
#6: Mene lääkäriin
Jos olet kokeillut kaikkea eikä mikään ole auttanut, mene lääkäriin saadaksesi ruodon pois kurkusta.Useimmiten lääkäri saa ruodon helposti pois kurkustasi, mutta ääritapauksissa voidaan tarvita vähäistä kirurgiaa avuksi. Lääkäriin on välittömästi mentävä, jos ruoto on aiheuttanut verenvuotoa (enemmän kuin tipan) tai intensiivistä kipua tai puhkeaman tai estää ilmansaantia keuhkoihin. Jos olet tukehtumaisillasi kalan ruotoon tai et pysty hengittämään, soita hätänumeroon 112 ja saa lääketieteellistä apua.
Huom! Tämän ohjeen teki ravintotieteilijä. Asiantuntevimmat neuvot saat lääkäriltä.

Advertisement