Maailman tunnetuin hedelmä – omena!
Omena on aina symbolisoinut terveyttä, rakkautta, erotiikkaa, valtaa sekä Raamatun
kertomusten myötä tietoa. Ihmiset ovat arvostaneet kaunista, hyvältä maistuvaa omenaa jo vuosituhansia, kauan ennen kuin kristinusko antoi Eevan ja Aatamin maistaa paratii-sin kiellettyä hedelmää. Pohjoismaisen mytologian mukaan jumalat säilyttivät ikuisen nuoruutensa omenan avulla. Omena on tärkeä osa sekä kreikkalaista että roomalaista mytologiaa. Omenat kuuluivat ruokavalioon jo kivikaudella ja antiikin Roomassa viljeltiin ja jalostettiin omenoita. Luostareissa viljeltiin usein omenoita ja sillä tavalla eri lajikkeet levisivät ympäri Eurooppaa.
Omenaa on aina pidetty terveellisenä: vieläkin sanotaan, että omena päivässä pitää lääkärin loitolla. Entisajan kreikkalaiset olivat täysin vakuuttuneita siitä, että omena paransi suuressa määrin kaikki vaivat, ja lääkärit ovat myöhemminkin määränneet omenaa lääkkeeksi muun muassa kuumeeseen, sydämentykytyksiin, vatsavaivoihin, astmaan, tuberkuloosiin ja alakuloisuuteen. Ennen uskottiin myös, että omenan avulla humalaisesta ihmisestä tulisi taas selvä, ja että paistettujen omenien ruokavalio auttoi alkoholismiin.
Monet vanhat kansanomaiset parannusmenetelmät on nykyään todistettu tieteellisesti – omena on terveellistä! Omenan useat hyödylliset ainesosat ovat kuoressa, joten omena kannattaa syödä kuorineen. Kuoressa on muun muassa flavonoideja, joiden uskotaan ehkäisevän sydän- ja verisuonitauteja. Omenassa on myös runsaasti c-vitamiinia, kaliumia ja pektiiniä. Viimeksi mainittu tekee hyvää vatsalle ja suolistolle.
Tiesitkö, että…
– Dekkarikirjailija Agatha Christie on sanonut, että hän keksi kirjojensa useimmat murhatarinat istuessaan kylpyammeessa ja mutustellessaan omenoita.
– Astronautti John Glenn on ensimmäinen ihminen, joka aterioi avaruudessa. Hän söi omenasosetta tuubista Friendship 7 -aluksessa vuonna 1962.
– Omena, sipuli ja peruna maistuvat samalle, vain tuoksu erottaa ne toisistaan. Testaa pitämällä nenästäsi ja maistamalla jokaisesta palasen: kaikki maistuvat makealle.
– Omena kuuluu ruusuperheeseen.
– Tuoreet omenat kelluvat, sillä 25 prosenttia niiden volyymista on ilmaa.
– Legendan mukaan omenan putoaminen Isaac Newtonin päähän olisi saanut hänet ajattelemaan painovoimaa. Newton on itse väittänyt, että hän havaitsi omenan putoamisen ikkunastaan.
– Sadussa Lumikki päähenkilö myrkytetään omenan avulla.
Pomologin virka Lohjalle?
Tietojen ja taitojen kehittyminen on parantanut omenien viljelymahdollisuutta Suo-messa. Valtiopomologin (lat. pomum, ”(puu) hedelmä” ja kreik. logos, ”sana”) virka perustettiin Suomessa vuonna 1893. Nykyajan slangin perusteella voisi luulla kyseessä olevan jonkinlainen johtaja, pomo, mutta kas kun ei! Pomologi on ilmeisesti hortonomi – puutarhatieteilijä, joka on erikoistunut hedelmätarhaukseen. Viran ensimmäinen haltija oli vaasalainen Aleksandra Smirnoff, jonka pääteos nimeltään ”Suomen pomologiian käsikirja” ilmestyi vuonna 1894. Perustettiin sekä puutarhaseuroja että puutarhakouluja, joista valmistui ammattilaisia. Omenatietoutta jaettiin kansalle ja kohta oli joka talon yksi omenapuu tai useampia.
Erinomaisen mikroilmastomme ansiosta Lohjalla omenatarhaus on hyvin yleistä. Tarhaus ammattina on kuitenkin yhä melko harvinaista.
Pomologia–omenaoppi– olisi Lohjalle sen omenaista imagoa vahvistava taitolaji. Kaupunginpomologiksi (epävirallisesti) voitaisiin nimittää Lohjan kaupunginpuutarhuri, joka vuosittain omenakarnevaalien yhteydessä seppelöisi hedelmätarhauksessa kunnostautuneimman kotipuutarhurin. Pomologin tehtävänä olisi myös suorittaa puutarhatarkastuksia ja jakaa tietoa oikeaoppisesta hedelmänviljelystä. Pomologi voisi myös toimia omena-talkoiden tai omenatuotekilpailun ylimmäisenä tuomarina ja karnevaalivalvojana mätien omenien heittokisassa, jonka häviäjä saisi vuodeksi arvonimen ”Omppuposki”. Omenatytölle hän antaisi onnenpotkun peffaan.
Vain mielikuvitus on rajana keksittäessä, kuinka lohjalaista omenaidylliä voitaisiin parhaiten hyödyntää kaupungin vetonaulana.