Roskisdyykkarin balladi
Olinpa kerran viikon ajan aito Londoner. Kuten nyt Lojoer. Katselin West Hamin lähistöllä hotellissa BBC:stä, kun pian seitsenkymppinen Ray Davies tahkosi taidokkaasti läpi kaikki 60-luvun The Kinks –bändin ikivihreät rokit 40 vuoden takaa. Ja toisena iltana Paul McCartney rämpytti Beatlessiä. Olo oli kuin toiveita, intoa ja ihanteita uhkuvalla teini-ikäisellä.
Kaupunkilomaan kuuluu oleelliselta osin lähiön katuelämän tarkkailu. Nuhjuiset mummot nukkavieruissa villatweedeissään nilkuttivat keppiensä varassa nyppylän laelta katua alas kuivapesulaan, hiussalonkiin ja sitten kauppaan pekonia ja munia ostamaan. Ja iltaisin bingosaliin. Matkalla mummon roskapussi putosi eleettömästi korttelin kunnalliseen kiinteään mustaan recyclable waste- eli kierrätysjäteastiaan. Roska-auto keräsi kadun varresta erikseen jätesäkit lavalle (kts. kuva).
Ekologinen ajattelu on jo lyönyt läpi lontoolaisen arkielämään, selvästi syvemmin kuin luonnon lähellä asuvien suomalaisten elämään. Jopa piskuisen hotellini isäntäkin haki aamiaispekonit ja -ryynimakkarat ”orgaaniselta” luomuteurastajaltaan naapurikorttelista. Lentokentän kahvilan välipalaleivät pullistelivat ”ruohoa” ja olivat ihan oikeasti tosi raikkaita ja täyttäviä, hedelmäsalaatit eivät olleet säilyketölkkiä nähneetkään, ja latte tarjoiltiin luomumaidolla.
Mutta palataanpa brittien jäteasioihin. Tällä hetkellä maata möyhii vanhan toimivan jätteiden lajittelusysteemin muuttaminen EU:n kaatopaikkadirektiivin (1999) mukaiseksi. Direktiivin mukaan jätteitä on kierrätettävä entistä tehokkaammin, vaikka maassa oli jo kehitetty tehokas kierrätysjärjestelmä paperille, lasille ja vanhoille ajoneuvojen akuille. Kelkan kääntäminen on saanut aikaan kohua, närää ja eripuraa. Otetaanpa esimerkiksi kutakuinkin Lohjan kokoinen Salfordin kaupunki.
Daily Mail (Päivän Posti) –sanomalehti uutisoi 31. lokakuuta 2007 Salfordin kaupunginvaltuuston päätöksestä lanseerata 9000 uutta tilaa vievää lajitteluroskista pikkukaupungin omakotiasukkien autotallien eteen. Jokaiseen talouteen tuli 4 erilaista jäteastiaa. Vaaleanpunaisella kannella varustettuun pyttyyn tulee nyt laittaa puutarhajäte, mustaan yleisjäte, ruskeaan muovi, tölkit ja lasi sekä siniseen paperi ja pahvi. Järjestelmää täydentää tietokoneistus, jonka avulla pyritään varmistamaan, että lajitteluohjeista ei livetä. EAN-kooditetut roskikset tarkastetaan tyhjennettäessä, ja ohjeiden noudattamatta jättämisestä joutuu pulittamaan 100 punnan (n. 150 euron) sakot kaupungin kassaan. Siis jos jätätkin kierrättämättä liian paljon liian usein, joudut pulittamaan ikään kuin parkkisakkoa. Tietokoneistus tekee myös mahdolliseksi laskuttaa jätösten määrän mukaisesti (ns. pay-as-you-throw –jätevero*), millä pyritään jätemäärien hillitsemiseen niiden syntylähteillä. Maan hallitus nimittää veroa ylevästi ”kannustimeksi” eikä usko veroa perittävän yli 45 euroa taloutta kohti vuodessa. Kaupunginvaltuustoissa puhutaan kuitenkin 15 euron jäteverokertymästä taloutta kohti kuukausittain.
Tietokoneistettu jäterallipilottiprojekti ulottuu Englannissa jo 30 kaupunkiin, minkä jälkeen se on tarkoitus laajentaa koko maahan. Näinhän tehtiin aiemminkin kun leikattiin viikoittaista jätteiden keruuta. Kunnallinen keskitetty jätehuolto tyhjentääkin 150 kunnassa roskikset enää kahden viikon välein. Tämä harvennettu keruu on osoittautunut äärimmäisen epäsuosituksi, ja sen syytetään lisänneen hajuhaittoja ja rottien määrää.
Valtuustot väittävät EU-sakkojen ja verojen lisäkulujen kohoavan miljardeihin euroihin ellei kaatopaikoille läjitettävän jätteen määrää kyetä vähentämään. Brittien oma kuntainliitto sanoo, ettei jätteiden keruun tietokoneistamisessa ollut tarkoitus vakoilla perheiden jätekäyttäytymistä vaan tuoda parannusta ympäristönsuojeluun. Niin tai näin – aina väärinpäin.
Minusta järjestelmässä olisi hyvät puolensa. Eipähän tarvitsisi osallistua ilmastonmuutokseen katkuttamalla bensankäryä viedäkseen kierrätysjätteitä (pahvia, kartonkeja, muovia, lasia) Rosk´N´Rollin sotkuisiin keruupisteisiin, joissa ampiaiset kesäisin pörräävät vihaisina. Sekin puoli tulisi hoidetuksi, että kunnat kykenisivät jäteveroin kohentamaan talouttaan maksaakseen huikeasti kohoavat byrokratiakustannuksensa. Huono puoli – ja kenties ratkaiseva – on juuri tuo kotitalouksien kontrolli, jota britit niin vieroksuvat.
Lokakuussa 2007
Jan Henriksson, MMM, Lohja
P.S. Ihmettelittekö, mihin britit viskaavat valtavat sanomalehtiröykkiönsä? Niistähän tehdään tietysti takkapuita ns. halkopuristimella (engl. log maker; kts. esim. http://www.greenshop.co.uk/100-recycled-log-maker-2653.html?osCsid=3b62a3b7e45047848116793bd9cc0838 ).
Ensin lehdet kostutetaan, puristetaan ”halosiksi” ja kuivataan. Ja sitten – eikun pökköä pesään.
P.P.S. Sittemmin Salford on yhä edistyneempi jätteenkeräilyssä. Kunta noutaa raskaammat jätetavarat puhelinsoitolla, ilmaiseksi. Kts. https://www.salford.gov.uk/bulky.htm JH 20.10.2015
*)Jätevero = Pay-as-you-throw = PAYT: http://wastezero.com/next-generation-pay-as-you-throw.aspx ja https://en.wikipedia.org/wiki/Pay_as_you_throw (Ei kovin suuri menestys maailmanlaajuisesti.)