Oletko joskus kuullut ilmaisun: nyt taidat saarnata kuorolle? Ikään kuin lyöttäytyminen yhteen ihmisten kanssa, jotka jakavat kanssasi samankaltaiset elämänarvot ja näkemykset, olisi rajoittava tai huono asia. Sanontahan tarkoittaa sitä, että meidän pitäisi löytää kavereiksemme muita ihmisiä, joita ei ole vielä aivopesty. Onko tässä vanhassa sanonnassa kaikki ihan ok? Minusta se on väärin. Janne kuorollehan Sinun pitäisikin saarnata koska se on ainoa keino mobilisoida muutos. Jos haluat muuttaa jotain, etsi käsiisi ihmisiä, jotka haluavat muuttua, yhdistä heidät toisiinsa tarkoituksenmukaiseen kuoroon ja anna heidän luoda aivan uusi laulu. Käännyttäminen ei toimi. Et voi saada ihmisiä liittymään kuoroon vastentahtoisesti. Keskity ihmisiin, jotka tahtovat olla kuorossa ja tee laulaminen heille helpommaksi.

Ennen uskoin, että käännyttäminen toimisi muutoksen katalysaattorina siten, että se vakuuttaisi ihmiset, jotka eivät tienneet että heidän pitäisi muuttua, uskomaan että he tarvitsivat ja tahtoivat muutosta.

Pitkän uran ajan teollisuudessa, julkisyhteisöissä, konsultoinnissa ja opetuksen parissa uskoin ja toteutin käännyttävää mallia muutoksen aikaansaamiseksi. Vuosikaudet uskoin, että kunhan vain jatkan jäkättämistä ja jankkaamista riittävän pitkään ja tarpeeksi kuuluvasti, kunhan vain kokoaisin ja esittelisin vielä yhden fiksun konsultointinauhan, ja kunhan vain omaksuin ns. ‘juutalaistäti’- lähestymistavan kevyesti eteenpäin pukaten ja suostutellen, saisin Sinut lopulta väsyksiin ja muutetuksi. No, sehän ei toiminut. Jos ihmiset eivät halua muuttua, hehän eivät muutu. Totta kai seassa oli satunnaisia käännynnäisiä ja vahva ansioluettelo muutoksen lisääntymisen edesauttamisesta siihen tapaan kuin asiat toimivat tänään.

Mutta tavoitehan on aina ollut ja myös pysyy toimintatapojen kokonaisvaltainen muutos. Vaikka kuinka yritinkin ja kuinka fiksun filmaattisen kaunopuheinen luulottelinkin olevani, ihmiset, jotka eivät halunneet muuttua, eivät muuttuneet. 2000-luku huutaa muutoksia, ei nykäisyjä tai pyrähdyksiä. Tarvitsemme uuden muutosteorian joka sopii tälle vuosituhannelle.

Olen täysin muuttanut lähestymistapaani ja muutosteoriaani. Nyt, käännyttämisen sijaan uskon muutosta katalysoivaan malliin. Ei kannata hukata aikaa yrittämällä käännyttää sellaisia jotka eivät tahdo muuttua. Kannattaakin etsiä muutoshaluisia, kehitysalttiita, oppivaisia ihmisiä ja saarnata kuorolle. Siten saat aikaan enemmän.

Anna kuorosi kasvaa orgaanisesti. Usko kuorolle tehtäväksi luoda oma soittolistansa. Inspiroi jokaista kuorolaista lauluntekijäksi, sanoittajaksi, säveltäjäksi. Toivota tervetulleeksi kuorolaisten monimuotoisuus. Mitä monimuotoisempi, sitä parempi, sillä kultaiset ja parhaat arvoa luovat ideat ovat harmailla alueilla varastojemme, sektoreittemme välissä. Tehokkaimmat muutoskuorot toivottavat tervetulleiksi erilaiset äänen alueet, -sävyt, -painot ja -soinnit.

Johtaminen ja kokonaisvaltaisen muutoksen mobilisointi 2000-luvun la on katalyyttinä toimimista. Se on reaktion käynnistämistä ja sitten alta pois!

Muistan kemian töissä koulussa ja yliopistossa oppineeni katalyyteistä, reagenteista, joita käytetään saamaan kemialliset reaktiot alkuun. Me tarvitsemme enemmän henkilökatalyyttejä auttamaan saamaan muutos käyntiin. Katalyytit tietävät, että kysymyksessä ei ole heidän oma muutoksensa. He tietävät olevansa auttamassa käynnistämään jotain suurempaa kuin oma itsensä.

Se muutos, jonka sosiaaliseen systeemiimme tarvitsemme, on suurempi kuin yksikään meistä. Katalyyteillä on tärkeä rooli tietää että sosiaalinen muutos tapahtuu vain saamalla kuoro toimimaan ja jättäytymällä pois tieltä jotta kuoron seireenilaulut voivat tuoda magiikkansa esiin. Muistan myös kemian tunnilta, että katalyytti ei kulu reaktiossa vaan on käytettävissä uudelleen!

Muutoksen katalyyttimalli on olosuhteiden luomista, jotta kehittymishaluiset ihmiset voivat yhtyä samankaltaisten kanssa tarkoituksenmukaisiksi kuoroiksi.

Johtamistaito ei ole enää komentamista ja kontrollointia tai henkilöpääoman siirtelyä organisaation shakkilaudalla. Johtaminen on yhtä kuin inspiroida ja auttaa satunnaisia kohtaamisia ja törmäyksiä tarkoituksenmukaisella tavalla ratkaisemaan tosielämän probleemeja. Se on olosuhteiden luomista katalysoimaan asialleen vihkiytyneitä kuoroja organisaation sisä- ja ulkopuolella. Muutoksen katalyyttimalli ei ole ideoiden tyrmäämistä yritettäessä käännyttää vastahakoisia ihmismassoja, vaan ideoiden nostamista esille niille sopivan kuoron löytämiseksi. Meidän on kautta maailman katalysoitava itsestään organisoituneita kuoroja, jotka kykenevät etsimään ja testaamaan kehitysideoita ja lähestymistapoja siinä laajuudessa kuin kohtaamme sosiaalisia haasteita.

Siis mene ja saarnaa kuorolle.

Advertisement